Doorgaan naar inhoud
Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubels?

Hoe onderhoud ik mijn tuinmeubels?

De meubels die we maken bij Thuins bestaan voornamelijk uit Douglas hout. Douglas hout is een prachtige rood/oranje houtsoort die na verloop van tijd mooi gaat vergrijzen en op een natuurlijke manier gaat werken.

Het hout dat we gebruiken wordt geïmpregneerd. Dit is een kleurloos en geurloos laagje dat wordt aangebracht en ervoor zorgt dat hout beschermd is tegen hout aantastende schimmels. Douglas hout hoeft verder niet behandeld te worden, maar je kunt er voor kiezen om dit wel te doen.

Behandeling van het hout

Veel mensen vinden het juist mooi als een meubel gaat vergrijzen. Maar mocht je de oranje/ rode kleur willen behouden of je meubel waterafstotend willen maken dan kun je ervoor kiezen om je meubel te behandelen. 

Je kunt voor de behandeling gebruik maken van een ademende en (vochtregulerende) beits of een olie.

Beits

Een beits dringt voor een deel in het hout en beschermt en verzorgt je hout met een zijdeglanzende laag. Een beits is de meest vochtregulerende optie en zorgt voor de langste bescherming.

Tuinmeubelolie

Een olie dringt diep in het hout, voedt en haalt de natuurlijke kleur van het hout weer naar boven. Met olie creëer je een matte uitstraling. Door gebruik van olie komt het natuurlijke karakter van je hout het best tot zijn recht en behoud je een natuurlijke look.

Let op: wanneer je houten tuintafel al een keer is geolied, kun je dit niet meer overschilderen met een beits. Kies dan altijd voor een olie.

Reinigen van het hout

Door Douglas houten meubels goed te onderhouden gaan ze ook langer mee. In de meeste gevallen is 2 keer per jaar reinigen van het hout voldoende.

Hierbij kun je de volgende stappen volgen:

1. Zorg ervoor dat het meubel volledig nat is;

2. Maak een sopje van zout of soda met lauw water;

3. Schrob het sopje in met een borstel of schuurspons in de richting van de houtnerf en schrob het vuil zo uit het hout;

4. Spoel de meubels af met een tuinslang.

 

Volgend artikel Wat is low dining? Wat houdt low-dining precies in?