Hoe behandelen we de verschillende soorten hout?

Wij leggen je hier uit waarmee we de verschillende soorten hout behandelen. Zodat het makkelijker wordt voor jou om een behandeling te kiezen!

Allereerst moet je weten dat er een groot verschil is tussen de behandeling van interieur en tuinmeubels. Je zult vast begrijpen dat tuinmeubels veel meer moeten kunnen verdragen dan meubels voor binnenshuis. Buiten moeten de meubels beter tegen warmte, kou en regen kunnen natuurlijk en daarom is de behandeling van het hout ook verschillend. 

Tuinmeubels

Voor tuinmeubels gebruiken we 2 soorten hout. Voor beide soorten hout kun je kiezen uit ongeveer dezelfde behandelingen. Toch kan dezelfde behandeling er heel anders uitzien op steigerhout als op Douglas hout. Dit komt doordat de olie of de verf verschillend hecht op de verschillende soorten hout.

Bij Douglas hout en steigerhout zijn de behandelingen vrijwel hetzelfde. Je kunt ervoor kiezen om het hout onbehandeld te laten. Het zal dan op den duur op natuurlijke wijze vergrijzen. Je kunt het ook laten impregneren, zodat het hout beschermt is tegen houtschimmels. Of je kunt ervoor kiezen om het meubel met Woodoil te laten behandelen. Woodoil is een niet-filmvormende coating, het hout kan hierdoor blijven 'ademen'. 

Kleuren Douglas hout

Kleuren Steigerhout

Interieur

Voor interieur gebruiken we 3 soorten hout: MDF, steigerhout en eikenhout. Voor deze 3 soorten hout zijn de behandelingen verschillend.

Steigerhout

Voor het steigerhouten interieur bestaan er verschillende behandelingen. Zo kun je kiezen uit een dekkende kleur zoals: Wit RAL 9010, Grijs RAL 7040 en Zwart 9005. Ook kun je ervoor kiezen om je meubel alleen te laten behandelen met een kleurloze, matte, transparante aflak. Of je kiest voor een transparante lak met een kleurtint, zoals: Antiek Bruin, Old Grey, Antraciet Wash, White Wash en Grey Wash. Deze tinten worden standaard ook afgelakt met een transparante lak.

Kleuren steigerhout

Eikenhout 

Omdat eikenhout van zichzelf een prachtige, natuurlijke uitstraling heeft wil je die natuurlijk behouden en beschermen tegen kringen en vlekken. Daarom behandelen we Eikenhout doorgaans met een olie. De olie die we gebruiken bij Thuins is Rubio Monocoat RMC Oil Plus 2C. Deze olie verrijkt de natuurlijke uitstraling van het hout en is ecologisch. Het biedt een goede beschermlaag aan het hout, zonder dat het zijn natuurlijke uitstraling verliest. Na het behandelen is je meubel makkelijk te onderhouden en schoon te maken.

Wil je toch liever als bescherming een laklaag in plaats van olie? Dat kan! Je kunt ook kiezen voor een ‘matte topcoat (kleurloos)’ behandeling, dit is een transparante watergedragen matte industriële aflak. Let op: Ondanks dat de lak kleurloos is, verkleurd (vergeeld) het eikenhout iets door deze lak.

Kleuren eikenhout

MDF behandelen we met 'standaard' dekkende kleuren: Wit RAL 9010, Zwart en Grijs. Dit is het mooiste op MDF en zorgt voor een super strakke uitstraling.

 

 

 

 

Vorig artikel Kleurinspiratie tuinmeubels douglashout en steigerhout
Volgend artikel Soorten hout