Soorten hout

Houten meubels kun je maken van verschillende soorten hout. Zo kun je kiezen uit: eikenhout, vurenhout (steigerhout), douglashout, maar ook uit MDF. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze soorten hout? En welke houtsoort kies je voor je meubels?

Wat is steigerhout?

Steigerhout is eigenlijk geen aparte houtsoort, maar het is vurenhout. Vurenhout is hout van een fijnspar en een van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Zoals de naam al zegt wordt steigerhout voornamelijk gebruikt voor steigers op de bouw. Doordat steigerhout lange vezels heeft is het flexibel en daarom perfect voor het gebruik op steigers. Jaren geleden werd het een trend om oude steigerplanken te schuren en te gebruiken voor meubels. Ook kwamen er meubels op de markt van nieuw en ongebruikt steigerhout.

De kenmerken van steigerhout zijn dat het een duurzaam en sterk materiaal is met een robuuste uitstraling. Daarnaast is het veel voordeliger dan hardhoutsoorten en is steigerhout prima geschikt voor tuinmeubels en interieur. Voor zowel binnen als buitengebruik is het aan te raden het hout te behandelen.

Bij Thuins verwerken we gedroogd steigerhout, dit betekent dat bij binnengebruik van het meubels, de werking van het hout minimaal zal zijn. In vergelijking met ongedroogd hout zelfs verwaarloosbaar. De kans op kromtrekken is daarmee ook uitgesloten.

Bekijk onderstaande foto's van meubels van steigerhout:Loungebank steigerhout Landelijk

Dressoir LindoSalontafel Bonde

Wat is eikenhout?

Eikenhout is een houtsoort die afkomstig is van de eikenboom. Het is een soort hardhout waardoor het van zichzelf erg sterk en hard is. De kleur van eikenhout is erg geliefd, omdat het een warme uitstraling heeft. Het is een van de meest bekende en gebruikte houtsoorten in Nederland, omdat het hout in Nederland groeit. Het is goed te bewerken. Het fijne van eikenhout is dat je het kunt combineren met elke stijl en elke kleur. Ideaal binnen jouw interieur dus!

Onderstaande meubels zijn gemaakt van eikenhout: Eikenhouten tafel RustiekEikenhouten eettafel Cante, stalen potenEikenhouten bankje Meta, bewerkt met olie

Wat is MDF?

MDF staat voor Medium-Density Fibreboard. Het is een soort plaatmateriaal waarbij hele kleine houtvezels worden verlijmd en samengeperst tot een plaat. Het voordeel van MDF is dat het er heel strak uitziet en als het is behandeld is het ook heel makkelijk af te nemen en schoon te maken.

Onderstaande tafels zijn gemaakt van een MDF blad:Eettafel MDF blad, steigerhouten poten RustiekRonde tafel met spinpoot Salontafel Pinte met MDF blad en stalen hairpin poten

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is hout van de Douglasspar. Dit is een boom uit Noordwest-Europa en komt dus ook voor in Nederland. Douglas hout heeft nog geen grote bekendheid maar de populariteit van dit hout neemt sterk toe in de afgelopen jaren. Ook in de meubelbranche is een grote toename te zien van het gebruik van Douglas. Dit heeft een goede reden, Douglas hout is namelijk een bijzonder duurzaam materiaal. Anders dan andere houtsoorten hoeft dit dus niet behandeld te worden, het hout zal op den duur op natuurlijke wijze vergrijzen.

Deze meubels zijn gemaakt van Douglas houtDouglas houten stoelen en bank Jones met stalen frameLow Dining set Acero van douglas hout gecombineerd met staal

 

Vorig artikel Hoe behandelen we de verschillende soorten hout?
Volgend artikel Wat is low dining? Wat houdt low-dining precies in?