Doorgaan naar inhoud
Hout is het nieuwe goud - Informatie houtschaarste

Hout is het nieuwe goud - Informatie houtschaarste

Update: 12-4-2021

Er komt voorlopig geen einde aan de stevige stijging van de prijzen van hout en houtproducten. Dat heeft alles te maken met de toegenomen vraag en onzekere aanvoer.

De hele grondstoffenmarkt is op het moment instabiel. Ook de houtmarkt heeft daar last van. Het is niet alleen een probleem in Nederland. Het is een mondiaal probleem. 

Wat is de oorzaak van de houtschaarste?

Allereerst is de particuliere vraag enorm gestegen! Veel mensen gebruikten de lockdowns om te werken aan huis en tuin. Met als gevolg dat er veel hout werd gebruikt. Er werden nieuwe schuttingen gemaakt en nieuwe tuinsets van hout gekocht bijvoorbeeld. En dat terwijl de vraag naar biobased materialen, waarvan hout verreweg het belangrijkste is, steeds meer toenam. Waardoor het hout duurder werd.

Doordat de vraag naar hout toenam zijn er logistieke problemen ontstaan bij de aanlevering van hout. Er kwam een tekort aan containers, waardoor de transportkosten zijn opgelopen. Ook hierdoor stegen de houtprijzen.

Welke gevolgen heeft dit voor Thuins?

Met Thuins ervaren we ook grote onzekerheid bij de toelevering van Douglas hout. We doen er alles aan om de bestellingen op tijd te produceren en te leveren, maar zijn helaas af en toe genoodzaakt om de levertijd van de bestellingen aan te passen. 

 

 

Vorig artikel Wat is low dining? Wat houdt low-dining precies in?
Volgend artikel Wat is impregneren?